Zuring, Spinaziezuring
Rumex Patientia (Polygonaceae, Duizendknoopfamilie)
Spinazie zuring is één van de eerste groenten in de tuin in het voorjaar. Soms al in februari geeft het mooie groene bladeren. Ze bevatten veel vitamine C, maar ook oxaalzuur, dat geeft het een citroenzure smaak.
Niet alle zuringen zijn eetbaar, eet daarom niet van de ridderzuring (Rumex obtusifolius) en bastaarden. Wel eetbare zuringen zijn veldzuring (Rumex acetosa), schapenzuring (Rumex acetosella), alpenzuring (Rumex alpinus), spinaziezuring (Rumex Patientia), bloedzuring (Rumex sanguineus), waterzuring (Rumex hydropathum) en spaanse zuring (Rumex scutatus).
Oxaalzuur kan bij landurig regelmatige consumptie (enkele maanden) nierbeschadiging geven. Oxaalzuur is oplosbaar in water. Door de oxaalzuurhoudende groenten te koken en het kookwater af te gieten, kan het oxaalzuurgehalte verminderd worden.
Spinaziezuring is een vaste plant en wordt ook wel doorlevende spinazie genoemd, of zevenjaarsspinazie.
Jonge bladeren zijn het lekkerste om rauw te eten. In een salade of door een risotto. Grotere bladeren zijn kort gekookt lekkerder, of in een hartige taart of soep. Oudere bladeren zijn zuurder. In Vlaanderen is deze groente beter bekend als zurkel en wordt het vaak gegeten met vis.
De planten hebben een diepe penwortel en zijn polvormend. Ze staan graag in de zon, maar verdragen ook halfschaduw in vochtige grond. Door hun diepe penwortels kunnen ze bij mineralen in diepere lagen. Ze zijn winterhard, maar verliezen 's winters wel hun blad.
De bloeistengels van de zuring knip ik er uit. Als een plant een bloeistengel krijgt (ook bij rabarber, brave hendrik, etc) dan gaat alle energie naar die bloei en is er minder blad vorming. Als je de stengel (en al het grote blad) eruit knipt/oogst, dan is er weer energie voor nieuwe blad vorming om te oogsten. Je kan wel later in de zomer een bloeistengel laten staan en de zaden ervan laten uitzaaien of zelf het zaad oogsten.
Spinziezuring is te vermeerderen door zaad of het scheuren van al wat oudere planten. Het scheuren (eigenlijk ontwarren van de penwortels) en weer uitplanten hiervan gaat het beste in het voorjaar. Zaaien kan tussen april en augustus, dun de planten dan uit of verplant ze op rijen op ongeveer 5cm en 20cm afstand tussen de rijen.
Markeer eventueel de plekken waar de zuring staat, want in de winter verliezen de planten hun blad.