Interesse in eetbare planten en fruit, in het wild en in de tuin

LiesNa jaren tuinieren op de vierkante meter, in bakken, op balkons en langs rafelranden van de stad, kan ik sinds 4 jaar mijn groente telen in de vollegrond. Aan de Blokzijlerweg in de Noordoostpolder heb ik een moestuin die elk jaar nog een stukje groter wordt en een tunnelkas om het teeltseizoen te vervroegen en te verlengen en om planten in op te kweken. Mijn groene vingers heb ik gekregen van mijn moeder, die mij al van kinds af aan meenam de moestuin in en liet helpen met het plukken van boontjes, bessen, aardbeien en frambozen. En mij van alle groente en fruit liet proeven in de keuken. Vanuit die keuken is mijn interesse altijd gericht geweest op eetbare planten en fruit, in het wild en in de tuin.

Naast de bekende 1-jarigen gewassen, heb ik steeds meer nog onbekende en vergeten groente in de tuin. Ook krijgen vaste eetbare planten hier een plek. Eetbare bloemen geven extra kleur aan de moestuin. Om met de oogst van al deze planten een lekkere maaltijd te maken, is de kruidentuin onmisbaar. Op een zonnige plek heb ik een kruidenster gemaakt, maar ook op andere plekken in de sier- en moestuin zijn kruiden te vinden.

Mijn ervaring met het bewerken van de bodem en het kweken van planten, én mijn verwondering bij alles dat leeft en groeit in de tuin, wil ik beter leren begrijpen. Na een cursus Ecologisch tuinontwerp (IPD) volg ik sinds vorig jaar de 2-jarige vak-opleiding Ecologisch Hovenier (Stichting Oase & TerraNext). Dit verbreedt mijn kennis en geeft veel inspiratie en motivatie om op een ecologische manier te tuinieren. Met deze kennis en mijn enthousiasme denk ik graag mee over een tuinplan voor jouw ecologische eetbare tuin.