Turkse rucola of Grote hardvrucht

Turkse rucola, Bunias orientalis (Brassicaceae)

Turkse rucola

Turkse rucola (of Turkse raket) is een winterharde vaste plant. Het jonge blad is pittig en kan als rauwkost gegeten worden of in een roerbak gestoofd. De bloemknoppen met hun steeltjes kunnen als broccoli of bimi gegeten worden. Door de plant in het voorjaar aan te aarden, kun je gebleekte knapperige stengels oogsten.

Deze plant groeit graag in de volle zon, in voedzame en vochtige maar goed doorlaatbare grond. Maar kan zich ook uitzaaien op minder ideale plekken. Wordt tussen de 40-125 cm hoog, en ongeveer 40cm omvang. Kan ook goed in een pot gekweekt worden.

Oogstbaar vanaf het tweede jaar van april tot oktober.

Het is een inheemse plant, die halverwege de 19e eeuw vanuit Oost-Europa als zaad in vogelvoer, graan en hooitransport in Nederland is geraakt.

Het zaad is een koudekiemer.