Broeihoop

Een broeihoop is een ideale plek voor een ringslang om zich voort te planten. Hierin legt de ringslang eieren die door de warmte van de broei in de hoop uitkomen. Ook worden broeihopen gebruikt als overwinterplek. Niet alleen van de ringslang, maar ook de egel overwintert hier graag.

Deze broeihoop heb ik in de zomer van 2023 opgebouwd en was toen ruim een meter hoog. Door het broeien en verteren van het organisch materiaal slinkt de hoop. Het moet daarom geregeld aangevuld worden met het juiste materiaal (blad, takken, gras, hooi, mest) om op temperatuur te blijven.

Het helemaal omzetten van de hoop op het goede moment gebeuren zodat het broedsel niet beschadigd. Dit kan het beste tussen midden april en eind mei of in oktober.

broeihoop_schapenweibroeihoop_materiaal

Hoe bouw ik een broeihoop?

Om een hoop te laten broeien moet er afbraak zijn van organisch materiaal door bacteriën. Daarvoor is vocht en zuurstof nodig en komt warmte vrij (constant ~25-30*C). De broeihoop moet dus een vochtige en luchtige samenstelling hebben. Hij mag voor een deel in de zon liggen, maar mag hierdoor niet uitdrogen. De ringslang kan holtes van muizen gebruiken om eieren in te leggen, maar kan dit ook zelf maken tussen takken en los organisch materiaal. Aan de onderkant moet een basis zijn van takken waardoor de ringslang een opening naar binnen vindt.

Materiaal:
Een combinatie van fijn en grof materiaal levert meestal goed resultaat. Hopen van één soort materiaal doen het minder goed. Als na 1 a 2 jaar het materiaal niet meer broeit, moet er opnieuw een hoop worden opgebouwd.
Fijn: blad, maaisel, mest
Grof: haksel, takken, stro

Wanneer opbouw en werkzaamheden:
Tussen half april en eind mei, óf in oktober. Zo wordt een legsel niet beschadigd of een overwinterende ringslang niet gestoord. Vanaf oktober kan een broeihoop gecontroleerd worden op (lege) eierschalen.

Opbouw:
> 2 m³ (beter 4-5 m³) aan organisch materiaal, ongeveer 2 bij 3 m en 1,5 m hoog, bodem van ~30cm bladeren, onderste laag met los met takken en snipper/haksel, mest middenin voor goede broei, afdekken bladeren en oud hooi.

Waar:
Een goede locatie voor een broeihoop is een bosrand of langs een houtwal, in dichte ruigtevegetatie of langs een sloot. In mijn geval lijkt mij een goede plaats voor de broeihoop achter in de schapenwei, in de hoek van de erfsingel (met bomenrij en kavelsloot), ongeveer 5 meter vanaf het weidehek zodat de maaier er nog tussendoor kan, waarbij de hoop tot ongeveer 1 uur 's middags grotendeels in de zon ligt. Hier kan de hoop meerdere jaren blijven liggen, zodat de ringslang hier jaarlijks terug kan komen.

Wel is het goed een plek te kiezen waar de kippen niet scharrelen. Zij lusten graag een jonge ringslang.