Popcorn maak je van flintmais en niet van suikermais. Goede popcorn mais bevat minder zetmeel en meer water per korrel, dan suikermais en heeft een hardere schaal rondom de korrel. Door de grotere hoeveelheid water en de hardere schaal ontstaat er een kleine explosie bij het verhitten van de kolf. Dan vormt zich de karakteristieke popcorn.
Het hele proces tot en met de popcorn (wordt gaande weg nog aangevuld):
mais oogsten:
- oogst de kolven als de pluimen aan de kolf bruin en ingedroogd zijn, dan is de kolf rijp.
- stroop het blad van de kolf, maar laat (als het lukt) een stuk van de steel aan de kolf zitten.
mais drogen:
- spoel als het nodig is de kolven schoon en dep ze droog.
- als je het steeltje aan de kolf hebt laten zitten (bij mij breken ze er vaak van af) knoop dan daaraan een touwtje en hang ze te drogen. Leg ze anders op een stuk gaas, zodat ze rondom goed drogen.
- voor minimaal 2 weken (afhankelijk hoe ver ze al aan de plant gedroogd zijn), de korrel moet goed droog zijn.
Voor het experiment van popcorn maken aan de maiskolf, bleek 2 weken drogen te lang. De maiskolf verkoolde terwijl er hier en daar maar een maiskorrel mooi popte. Dit gaf een behoorlijke rookontwikkeling in de papieren zak en als dit net iets langer in de magnetron zit natuurlijk ook vuur! Wel bij blijven dus!
Een verse flint maiskolf bevat dan weer te veel vocht in de maiskorrels en is het vel van de maiskorrels nog niet droog en hard genoeg om een schil te vormen die dan bij het poffen enige druk moet kunnen opbouwen. In dit geval barsten de korrels open en zijn ze nog vochtig.
Ik heb nog een paar kolven liggen en dus nog een herkansing. Het kan natuurlijk ook zijn dat deze kolven niet het meest geschikt zijn voor dit experiment. Losse korrels poffen in de pan is natuurlijk ook nog een optie.
Het recept voor maiskolf poffen voor popcorn vond ik bij Proefjes met Boefjes (BLIJF WEL BIJ DE MAGNETRON!!!):
https://proefjesmetboefjes.nl/popcorn-maken-maiskolf/