Net als een maatschets op papier of een kadastrale kaart, kun je een luchtfoto van de omgeving gebruiken als laag onder een tuinontwerp.
Informatie van googlemaps kun je hiervoor gebruiken, maar ook overzichtskaarten van andere websites. Zo zijn er plattegronden met verschillende lagen, als straten, watergangen, groenstroken, luchtfoto's of hoogte verschillen. Je kan dan op de kaart het juiste adres zoeken, en inzoomen tot een kader dat je in jouw ontwerp wil gebruiken. Daarna kun je verschillende lagen aan- of uitvinken om in de kaart zichtbaar te maken. Op sommige websites kun je deze kaart dan exporteren als een pdf of png/jpg. Als dat niet kan, maak dan een screendump.
Het is handig om vanuit hetzelfde ingezoomde kader op je scherm, een specifieke laag aan te zetten, een export of een screendump te maken, de laag weer uit te zetten en een andere laag aan te zetten en weer en export of screendump maken. Zonder dan tussendoor de kaart anders te zoomen of verplaatsen. Het voordeel is dan dat deze exports exact dezelfde grootte hebben en je deze gelijktijdig in Inkscape tot de juiste schaal kan vergroten of verkleinen. De verschillende lagen met kadasterlijnen, straten of luchtfoto liggen dan exact over elkaar heen. Zorg er wel voor dat in de kaarten een schaalbalk zichtbaar is, deze gebruik je dan om in Inkscape de afbeelding zo te vergroten of verkleinen dat deze overeen komt met de schaalbalk in jouw tekening.
PDOK-viewer is een goede website waar veel kaartinformatie te selecteren is. De luchtfoto's op deze website hebben een veel hogere resolutie dan de satellietlaag in googlemaps. Kadastrale kaartlagen zijn hier ook te selecteren. Kies dan eerst de onderste laag, bijvoorbeeld een luchtfoto, met daar overheen dan een kadastrale kaartlaag met bebouwing, etc. Met een screendump kun je een afbeelding maken om in jouw tuinontwerp te gebruiken.
Gegevens uit het Actueel Hoogtebestand Nederland zijn te bekijken op de website van Esri-Nederland Hoogteviewer. Hierin kun je een laag aanzetten waarin hoogte van gebouwen en bomen zichtbaar is of de glooiing van een terrein. Met de groene naar gele kleur krijg je een indruk van de aanwezige begroeiing. Met een screendump kun je deze laag gebruiken in een tuinontwerp. Hier kun je ook een hoogteprofiel maken door twee punten op de kaart te kiezen, waartussen de hoogte wordt aangegeven. Handig om slagschaduw te bepalen.
Meer informatie over de cursus Digitaal tekenen voor tuinontwerpers en hoveniers In deze cursus leer je tuinontwerpen of beplantingsplannen tekenen in het 2D vectortekenprogramma Inkscape.