Voor sommige cursisten is het nog behoorlijk lastig om in Inkscape te tekenen. Om geheel digitaal een sfeervol tuinontwerp te tekenen is veel (computer)vaardigheid van het programma nodig.
Met al wat ervaring in andere fotobewerk- of tekenprogramma's is deze stap voor een aantal cursisten wel vrij snel te maken. Vooral mooi kleurgebruik en het tekenen uit de losse hand vergt veel oefening en tijd om dit te leren. Vrij tekenen met pen op een tekentablet kan helpen om direkt digitaal te tekenen in Inkscape, met een muis krijg je een mooie lijnschets niet snel voor elkaar.
Ben je nog niet zo vaardig met Inkscape, gebruik het programma dan in kleinere stappen. Zo raak je niet gefrustreerd, wordt je geleidelijk vertrouwder met de functies en mogelijkheden, maar gebruik je het programma al wel op een handige manier.
Hieronder een paar voorbeelden hoe je Inkscape op een simpele manier kan gebruiken.
Digitale presentatie
Sommige tuinontwerpers tekenen op papier hele mooie ontwerpen, met heel natuurlijk kleurgebruik en vloeiende lijnen. Dit vertaal je niet eentweedrie in een digitale variant. Wel kun je Inkscape gebruiken om jouw tuintekeningen digitaal te presenteren. Je kunt van deze tekening een scan (laten) maken (A3). Deze importeer je in een laag in het Inkscape tuintekensjabloon (A3 met schaalbalk). In een andere laag kun je dan des gewenst de renvoi gebruiken of een laag met tekst toevoegen. Je kan ook meerdere pagina's aanmaken met daarin bijvoorbeeld geïmporteerde foto's als impressie en met tekst voor de beschrijving.
Dit kun je dan opslaan als een pdf voor een digitale presentatie.
Maken van plattegrond
Een maatschets, ter plaatse opgemeten en gemaakt op papier, kun je gebruiken als onderlegger in Inkscape. De scan hiervan importeer je in een laag en in een andere laag teken je hier de juiste lijnen van over. Soms is dit wel wat puzzelen, maar op papier is dit waarschijnlijk net zo. Hierbij kun je ook weer uitgaan van een tuintekensjabloon op schaal, zoals we die in de cursus gebruikten. Deze heeft al de schaalbalk en de renvoi.
In plaats van een eigen maatschets, kun je ook een kadasterkaart of andere plattegrond (zie ook het blog over pdok-viewer) als basis gebruiken. Of een combinatie hiervan.
Als je alle nodige lijnen in de plattegrond hebt getekend kun je de laag (of lagen) met de maatschets onzichtbaar zetten. De plattegrond (meestal op A3) kun je meerdere keren (laten) uitprinten. Hierop teken je dan jouw tuinontwerp, met potlood, pen, stift of aquarel, zoals je gewend bent. Maar je hebt nu wel een strakke basis als plattegrond, die je gemakkelijk kan vermeerderen en gebruiken voor zowel een vlekkenplan, schetsontwerpen en definitief ontwerp.
Waarna je eventueel bovenstaande tip kan volgen om hier weer een digitale presentatie van te maken.
Oppervlakte berekening
Het definitieve ontwerp dat op papier getekend is, kun je ook weer op A3 (laten) scannen en importeren in een laag in een Inkscape tekening. Je zou ook zelfs delen van het ontwerp per plantvak op een A4 scanner kunnen scannen of een foto van maken en die in lagen importeren in de Inkscape tekening. Wel handig om een schaalbalk per scan mee gescand of gefotografeerd te hebben om de exacte maat in Inkscape te kunnen controleren of aanpassen.
In een volgende laag kun je de desbetreffende delen van jouw tuinontwerp als omtrek over tekenen en daarvan het oppervlakte berekenen. Bij organische gevormde plantvakken kun je bijvoorbeeld vanuit een cirkel, (dan via menu 'paden', 'object naar pad'), de lijn of vectornodes verslepen, extra vectornodes toevoegen en verslepen, tot je de juiste vorm hebt overgetekend.
In de reader vindt je de stappen om het oppervlakte te berekenen.
Beplantingsplannen maken
Een tuinontwerp maken op papier geeft bij tuinontwerpers die heel goed kunnen tekenen en hun teken- of schildertechnieken en kleurmengingen goed beheersen, een heel mooi en sfeervol resultaat. Als dit voor jou ook zo is, blijf dan vooral ook zo werken en gebruik bovenstaande tips om het te verwerken in een digitale presentatie.
Maar beplantingsplannen zijn vaak deel tekeningen, met enkel de lijn van het plantvak, het oppervlak en icoontjes om de lokatie van de planten weer te geven. Soms gaat het om herbeplanting van bestaande planvakken. Dan is er helemaal geen tuinontwerp, maar heb je enkel een overzicht nodig van het aantal planten en de positie.
Dit kan heel handig digitaal. Gebruik dan de bovenstaande tip om de plantvakken op schaal vanaf een ondergrond over te tekenen of teken ze rechtstreeks in Inkscape. Teken in een volgende laag de planten. Dat kan met standaard geometrische vormen of met heel simpel getekende vectorvormen (pen-tool), in verschillende kleuren of gebruik icoontjes uit het template met plantsjablonen die we in de cursus gebruikten.
Kopieer deze vormpjes naar een laag boven het plantvak, waarin je een legenda maakt. Hierin kun je dan tekst toevoegen bij de icoontjes of ook foto's importeren als voorbeeld. Dit kun je ook opsplitsen door een extra pagina toe te voegen voor de impressie foto's en begeleidende teksten.
Zie ook hiervoor weer de verschillende functies (tekst, pagina toevoegen, foto's importeren, etc.) in de reader.
https://radicula.nl/cursus_inkscape